16 жовтня 2019 р.

Клуб вихідного дня. Чудова екскурсія. Візит до м.Чернівці



14 жовтня 2019 року наш клас разом з класним керівником – Наталією Анатоліївною здійснили екскурсію до Чернівців.
Спочатку ми пройшлися вулицями чудового міста. Потім відвідали кінотеатр, де нашій увазі був представлений мультиплікаційний фільм «Єті», у ньому йшлося про загальнолюдські цінності: боротьба добра і зла, дружба, самопожертва.
Закінчилась наша екскурсія відвідинами Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту, де ми мали можливість відпочити та набратися позитивних емоцій від спілкування один із одним. А також про це чудове місце, ми дізналися дуже багато нового. Про що я розповім детальніше.
Музей у поєднанні з природним ландшафтним середовищем знайомить з кращими зразками духовної і матеріальної культури Буковини, цікавими взірцями народного зодчества, побуту різних культурно-історичних районів та етнографічних груп, досягненнями декоративно-прикладного мистецтва, які свідчать про великий історико-культурний досвід, невичерпний талант і працелюбність буковинців.
Музей подібного профілю — один з небагатьох в нашій державі. Нині діюча експозиція складається з двох архітектурно-етнографічних зон – «Хотинщина» та «Західне Подністров’я».
Музейна експозиція демонструє еволюцію житла і побуту буковинців. Регіональні особливості виразно проявляються у конструкції споруд, виборі матеріалів, особливостях будівельної техніки. У музеї представлено понад 35 архітектурних експонатів – характерних зразків народного зодчества другої половини 18 – першої половини 20 ст. Серед них - житлові та господарські споруди, виробничі та громадські споруди. Архітектурні пам’ятки доповнені традиційними інтер’єрами. У музеї відтворено також напівземлянку 8 ст. (старослов’янське житло) – перший археологічний об’єкт.
Фондові зібрання музею нараховують близько 8 тис. одиниць зберігання: землеробська техніка, знаряддя праці, побутові речі, народний одяг, тканини, вироби з дерева, металу і глини, музичні інструменти, предмети культу, книги та ін. З них понад 1,5 тис. представлено в інтер’єрах будівель.
 Після відвідин музею до нас прийшли почуття любові і поваги до талановитого народу Буковини, руками якого були створені чудові архітектурні споруди, предмети побуту.
Вважаю, що у нашій пам’яті надовго залишиться цей хороший спогад про відвідини такого гарного історичного місця.
Махніцька Владислава, Носовець Ввероніка




Немає коментарів:

Дописати коментар