25 листопада 2018 р.

Захист проектів із астрономії


Астрономія — це наука, яка вивчає різноманітні космічні тіла та їхні системи, а також процеси, що відбуваються при взаємодії цих тіл між собою. Протягом останнього тисячоліття уявлення людей про Всесвіт суттєво змінились — від геоцентричної системи світу Птолемея  з кришталевими сферами навколо Землі до сучасної величної картини безмежного космосу з мільярдами планетних систем. Астрономія тісно пов’язана з іншими природничими науками — фізикою, хімією, математикою, біологією, філософією, бо на Землі й у космосі діють одні й ті самі закони природи. У нашому Всесвіті нічого вічного не існує — утворюються і вибухають зорі та планети, народжуються та вмирають люди і цивілізації… Вічним залишається тільки одне питання: «Чому існує Всесвіт і чому в цьому дивному світі існуємо ми?»
 Ми намагалися зрозуміти ці тему на уроках астрономії. Нам запропонували цікаві теми для проектів, щоб ми більше дізналися про наш Всесвіт. Мої однокласники розповідали цікаві факти про планети, еволюцію Всесвіту, загадку Тунгуського метеорита, будову Всесвіту  та багато різноманітної інформації, яка знадобиться нам у майбутньому.
Умовно кажучи, ми не просто живемо у Всесвіті, а проявляємо його через своє існування, «оживляємо» його в собі — у своїй свідомості, через свої помисли і дії. Саме тому вивчення Всесвіту — це водночас вивчення і пізнання Людини. І саме тому астрономія, яка за визначенням належить до фундаментальних фізико-математичних наук, є також гуманітарною наукою, що стосується до кожного з нас набагато більше, ніж здається на перший погляд. Всесвіт — наш великий спільний дім, за «чистоту й порядок» в якому ми мусимо відповідати.
Николайчук Любов

Немає коментарів:

Дописати коментар