15 грудня 2017 р.

Вечорниці на Андрія

З усіх свят річного календарного циклу день Андрія Первозванного є одним з найтаємничіших, найцікавіших. Цього дня проводяться ритуали з калитою та інші ворожіння. Це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, які охоплюють не тільки молодь. Що б хлопці не витівали у Андріївський вечір, їм усе прощалося, бо така традиція існує – на Андрія кожен хлопець пустує. А ще Андрієва ніч допомагає незаміжнім дівчатам пізнати свою долю: чи доведеться ще рік дівувати чи на щасливицю чекає вдале заміжжя.
Цих основних традицій дотрималися і ми, учні 6-А класу Заліщицької державної гімназії, учасники Андріївських вечорниць. На нашому дійстві панував неповторний дух жартів, лилася повноводною рікою мелодійна українська пісня, парубки силою мірялися, а дівчата, наче квіточки мліли від задоволення приготування вареників, ворожіння та вишивання. Це було свято народної мудрості та звичаїв, рідної мови та обрядів наших дідів і прадідів. Веселі конкурси, чарівне ворожіння, запальний український танець, смачна калита – все дарувало радість. Саме так, у родинній атмосфері, разом з гімназійною громадою та своїми батьками, ми провели Андріївські вечорниці, під час яких відтворили українські традиції і звичаї. Атмосферу сімейного затишку та домашнього вогнища створювала сцена, оформлена у вигляді української світлиці.
Гості отримали велику естетичну насолоду від театралізованого дійства. Від першої до останньої хвилини всі були захоплені інсценізацією свята в народному дусі, адже такі дійства згуртовують, роблять нас духовно багатшими, привертають увагу до усього кращого, що було в минулому.
Виносимо подяку нашим наставникам Топольницькій О.І. - зав. бібліотекою, заступнику директора ЦБС по роботі з дітьми,  Грабовецькій М.М. – учителю музики та Грушко Н.А. – класному керівникові за чудовий захід та допомогу у підготовці.
Тракало Анастасія,
учениця 6-А класу Заліщицької державної гімназії






Немає коментарів:

Дописати коментар