12 лютого 2017 р.

Видатні українці

Канадська громадська організація O.W.L. Open World Learning оголошує конкурс « Видатні українці Канади» для старшокласників, студентів коледжів та студентів 1-3 курсу вищих навчальних закладів України з нагоди святкування 125- річчя перших українських поселень у Канаді та 150- річчя Незалежності  Канади.
  Одним із видатних українців був відомий історик Василь Верига.
3 січня минуло 95 років від дня народження уродженця нашого краю.

  
Народився Василь Іванович Верига 1922 року у с. Колодрібка Заліщицького повіту (району). Навчався спершу він у початковій школі ,в 1936-1938 рр. у Заліщицькій, а згодом- у Коломийській гімназіях. Свій трудовий шлях розпочав у 1942 році на посаді вчителя. Уже в 1943 р. вступив у ряди української дивізії СС «Галичина», котра була розбита радянськими військами під Бродами, на Львівщині. Після закінчення війни перебував у таборах полонених в Італії та Англії аж до жовтня 1948 р.. Звільнившись з полону, працював на текстильній фабриці, а влітку 1951 р. Василь Верига переїжджає до Канади.
   Проживаючи в м. Торонто, Василь Верига одружується з буковинкою Оксаною  Альботою. Бере активну участь у громадському житті.  Протягом 1955 - 1959 років, працюючи ночами на пошті, удень навчався на філософічному факультеті Торонтівського університету, де здобув ступінь бакалавра мистецтв, а в 1961 році закінчив факультет бібліотекознавства з  академічним ступенем B.L.S.  З 1961 року В. Верига працював бібліотекарем у Торонтівському університеті. Тут займав посаду Голови слов’янської секції, був членом Професорської асоціації університету та професійних організацій бібліотекарів, брав участь у міжнародних конгресах славістів.
    Працюючи на  посаді бібліотекаря, продовжував навчання. У 1968році закінчив історичний факультет Оттавського університету, одержав ступінь магістра( М.А.) з історії Східної Європи. У 1990 р. здобув академічне звання Доктора філософії в Українському вільному університеті в Мюнхені, захистивши дисертацію «Конфіскація церковних цінностей в Україні 1922 р.».
   Василь Верига вів активне наукове та громадське життя. Він є автором кількохсот наукових статей  українською та англійською мовами. За свої друковані наукові праці отримав ступінь «Бібліотекар IV ранги», що дорівнює рангу професора.
   Верига - автор двох англомовних праць, магістерської тези  «The Ukrainian Canadian Committee, its origin and war activity 1939-1945 ( University of Ottawa. 1967) , а також «Communication media and Soviet nationality policy: status of national languages in Soviet T.V. broadcasting» ( Нью-Йорк,  1972 р.). Був членом різних канадських, американських та українських наукових організацій та установ. На V Світовому Конгресі Вільних Українців , що відбувся в Торонто в листопаді 1988 р., його обрано членом Президії Секретаріату СКВУ на пост Генерального Секретаря. З 1993 р. він стає віце-президентом СКВУ . З 1996 по 2004 рр. був заступником голови наукового товариства ім. Т. Шевченка у Канаді.
 Для нас, заліщан, найвагомішою є його книга  «Там, де Дністер круто вється», в якій доступно та, щонайважливіше, достовірно викладені історичні процеси, які проходили на теренах Заліщицького краю  у першій половині      ХХ століття.
Радісним для Василя Вериги став 1991 рік. Через піввіку розлуки історик повернувся на рідну землю, побував у Колодрібці, у Заліщиках, на дитячих та юнацьких стежках. Багато дарував книг для фондів музею та бібліотеки. Завжди вболівав за розвиток рідного Заліщицького краю. Він проїхав Україну вздовж і впоперек.


Олексів Арсен, 
учень 9-а класу Заліщицької державної гімназії

Немає коментарів:

Дописати коментар