31 травня 2016 р.

Літературна зустріч

БЛИЗЬКА СЕРЦЮ ПОЕЗІЯ
Матеріали з районного часопису

Література рідного краю – як частина української культури – втілює, насамперед, духовний світ жителів окремого регіону, образно розповідає про історичне минуле, порушує важливі морально-етичні й загальнолюдські проблеми, спонукає мріяти, пізнавати великий, складний і прекрасний світ, знаходити своє місце в ньому. Література рідного Заліщицького краю хвилює ще більше, бо є такою неповторною і близькою серцю: у ній відображене життя рідного міста, селища, села, їх звичаї, традиції, вірування, світогляд і багато іншого. Погодьтесь, наша земля багата талантами в галузі літератури, та дуже рідко ми маємо можливість розмовляти з творчими людьми, розпитати про те, чого немає в жодних замітках про них. Але ми отримали чудову нагоду поспілкуватися з літераторкою нашого рідного краю, редактором районного часопису «Колос», педагогом, хорошою людиною Оксаною Дяків. В особистому творчому доробку Оксани Іванівни збірки віршів (двокнижжя) «Гармонія протилежності» (2012), «Спектральність слів» (2013), прозово-поетична книжка «Вікно думок» (2013), головною темою якої є четверта хвиля еміграції – так звана «заробітчанська», що розпочалася в 1990-х роках і особливо зачепила Західну Україну, у результаті цього на тимчасову роботу в країни Європи, Америки і в Росію виїхало майже 7-8 млн людей. О.І.Дяків – також авторка літературно-публіцистичного видання «Душа тисячоліть шукає себе в слові» (2014), значною мірою присвяченого творчим особистостям, які народились або мають дотичність до Тернопілля і Буковини, ліричних збірок 2015 року «Терпке вино, як помаранча осені» та «Нескорені серця», поезії цієї книжки присвячені животрепетній темі сучасної боротьби українського народу за волю і державність, її історичним віхам та знаковим постатям. Оксана Іванівна також розповіла про свою нову – сьому – поетичну збірку "Проростає вселенська любов", яка у 2016 році побачила світ у видавництві "Терно-граф" (м.Тернопіль).
Під час нашої зустрічі з літераторкою-краянкою мова йшла про патріотизм, справжню любов до свого краю, пропущені крізь животрепетне поетичне слово. Щоб бути впевненими в завтрашньому дні Української держави, ми повинні спільно діяти, розбудовуючи країну, виховуючи у собі справжніх громадян України. Кожен із нас, учнів, пережив трепетні хвилини, коли переглядали відеокліп пісні «Хай ангели вас захистять крильми!», присвячений нашим воїнам-захисникам (музика Ярослава Гринишина, слова Оксани Дяків, виконує Марина Грабовецька). Окрема сторінка спілкування була приурочена Герою України, льотчиці Надії Савченко, яка нещодавно повернулася з тривалого і виснажливого російського полону. Оксана Іванівна зачитала нам власні вірші з колективної збірки, виданої на підтримку української жінки-патріотки «Живи, Надіє!».
Також ми говорили про четверту хвилю української еміграції, якій О.Дяків приділила значну увагу в своїй творчості. Наші однокласники читали вірші Оксани Іванівни, які їм найбільше припали до душі. Час непомітно збіг. Ми домовилися, що наша зустріч не буде останньою, адже твори Оксани Іванівни багатогранні й різнотематичні. Тому усі з нетерпінням чекатимемо осені, коли наші літературні зустрічі будуть продовжені.
Тракало Анастасія, 
учениця 4-А класу Заліщицької державної гімназії, 
класний керівник  Грушко Н.А.
Використані матеріали:

Немає коментарів:

Дописати коментар