23 серпня 2024 р.

Літня школа МАН


Наталія ГРУШКО, викладач обласного відділення МАН України ознайомила учасників літньої школи із штучним інтелектом. Слухачі Заліщицької філії МАН України, переможці міжнародних конкурсів поділилися своїм шляхом успіху: Іван САВЧИНСЬКИЙ розповів про написання дослідницького проєкту та участь у міжнародних конкурсах, провів тренінг з робототехніки; Андрій ГАРВАСЮК презентував створення мобільних додатків. Захоплюючою виявилася практична робота з виготовлення вітальних листівок із діодом.



Особливо теплою і емоційною була зустріч із випускником Заліщицької державної гімназії та обласного відділення МАН, а сьогодні працівником ЦЕРНу Дмитром ЛУЧИНОМ. Молодий науковець попри свій юний вік (22 роки) досягнув значних висот у професійному розвитку і працює у команді зрілих науковців у Міжнародному дослідницькому центрі європейської спільноти. Це найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій, де зібрано половина усіх фізиків, дослідників мікросвіту. ЦЕРН зробив суттєвий вміст у розвиток інформатики. У ньому зародилася технологія всесвітньої павутини.
Слухачі секції інформаційних технологій Заліщицької філії (керівник Наталія ГРУШКО) Владислава МАХНІЦЬКА розповіла про Genially – програму для створення інтерактивного контенту, а Віра ГНАТЯК ознайомила із безкоштовним онлайн-інструментом графічного дизайну Canva.



Наталія ГРУШКО, викладач секції інформаційних технологій організувала зустріч із Олександром ЛУЧИНИМ, випускником Заліщицької державної гімназії та Тернопільського обласного відділення МАН України. «Для мене МАН – це старт до успіху». Такими словами розпочав свою розповідь дослідник. Олександр розповів про свої наукові проєкти, які він готував на міжнародні манівські конкурси. Наголосив на що слід звертати увагу при написанні дослідницької роботи.
Під керівництвом Наталії ГРУШКО учасники підготувала практичну роботу «Підготовка та реалізація інтерактивного проєкту - механічної руки з паперу».


Для манівців, наукових керівників секцій, відповідальних за роботу філій випала унікальна можливість побувати в одному з найкращих інтерактивних музеїв України – Музеї науки Львів. Це місце змінює класичне уявлення про науку і доводить, що процес пізнання може бути веселим та динамічним, і, водночас, цікавим для учнів і для дорослих. На території закладу знаходяться близько 100 експонатів, які допоможуть підростаючому поколінню детальніше пізнати світ. Різноманітність експозицій на тематику води, повітря, електрики, оптики та акустики (усього 9 блоків). Учасники літньої школи зрозуміли багато явищ природи та побачили деякі процеси господарської діяльності людини за допомогою різноманітних тестерів, дослідів, пристроїв, засобів, ба, навіть, музичних інструментів.
Після музею учасники літньої школи вирушили на оглядову екскурсію Львовом. Розпочалася мандрівка з оглядового майданчика біля Меморіалу Героїв Небесної Сотні. Його можна вважати духовним місцем із практично сакральним значенням: пам’ять про героїв, що віддали своє життя за те, у що вірили. Далі слухачі піднялися на оглядовий майданчик — 6-метровий виступ. Далі перед манівцями постав пам'ятник Івану Федорову, який відновив друкарство на території України та україно-польському художнику Некифору-Епіфаню Дровняку. Зачарували учасників екскурсії сакральні пам’ятки Львова – Домініканський та Вірменський собори. Завершилася мандрівка спільною світлиною на проспекті Свободи перед Львівською Національною Оперою.



Немає коментарів:

Дописати коментар