12 березня 2017 р.

Шевченкові дні в Україні


9 березня українці відзначають день народження Тараса Шевченка.
У цей день  до пам’ятників Кобзаря в усьому світі покладають квіти, народ відвудує місця, пов’язані із його життям і творчістю, декламує напам’ять написані ним вірші …
Це визначна подія, адже про масштаб постаті поета свідчить те, що пам’ятники Тарасові Шевченку встановлено більше, ніж у 100 країнах, а його твори перекладені понад 130 іноземними мовами.
Тарас Шевченко для багатьох – ікона. Він і пророк, і геній, і народний співець, і художник, і мученик водночас …
Та перш за все, він — народний поет-бунтар, котрий змагає до волі Українського народу, і завжди уособолює у собі символ боротьби та непокори режиму. Його поезія пронизана нестримною свободою і ось уже протягом двох століть закликає порвати кайдани.
Попри часи незгод і лихоліття його тексти завжди були і залишаються актуальними. Яскравим свідченням цьому є недавні події Революції Гідності, коли уривки з “Кавказу” напам’ять декламував Сергій Нігоян, а бійці сотень захищади барикади з щитами із зображенням Шевченка.
Постать Шевченка легко вписалася у сьогоднішню революційно-визвольну українську історію і… осучаснилася.
Так, наприклад, українські воїни, вважаючи його своїм оберегом та духовним наставником, викарбовують уривки з його творів у себе на бронежилетах, а у хвилини затишшя читають “Кобзаря”.



Немає коментарів:

Дописати коментар